Interviu: Sifu Donald Mak

În primul rând, vreau să vă mulțumesc că ați acceptat acest interviu.

1. Pentru cititori, în ce an v-ați născut și când ați început să practicați arte marțiale?
DM: M-am născut în 1961, în anul Bivolului. Am început să practic arte marțiale pe vremea când eram adolescent. În orice caz, la momentul respectiv nu practicam sub îndrumarea propriu-zisă a unui antrenor, instructor sau Sifu. Nu până în 1979, când l-am cunoscut pe respectatul meu Sifu, Marele Maestru Chow Tze Chuen, atunci am început propriu-zis antrenamentul artelor marțiale în Wing Chun.

2. De ce ați ales Wing Chun?
DM: Hong Kong este o mecca a artelor marțiale chinezești, dar n-am practicat nici un stil de Kung Fu până când am început să învăț Wing Chun. De ce am ales Wing Chun, în primul rând, pentru caracteristicile lui, modul direct, naturalețe, economie de mișcări, utilizarea forței adversarului împotriva lui, flexibilitate, lupta de la distanță mică … etc, care sunt mult mai adecvate pentru constituția mea fizică. Am doar 1.67 m înălțime.
Pe de altă parte, am mare noroc că pot studia sub îndrumarea lui Sifu Chow Tze Chuen. Sifu Chow este unul dintre cei mai respectati maeștri pe care i-am întâlnit vreodată. Sifu Chow este un devotat practicant și maestru de Wing Chun. Încă de când a început Wing Chun la începutul anilor 50, și a devenit instructor la mijlocul anilor 60, nu a încetat să-și dezvolte și să-și rafineze abilitățile. El nu predă Wing Chun pentru bani! El preda exclusiv pentru a răspândi acest stil și pentru a dezvolta Linia Yip Man. A lucrat la Compania de Autobuze din Hong Kong. El preda Wing Chun după orele de muncă. Preda Wing Chun în particular, și nu face niciodată reclamă școlii lui.
Relația mea cu Sifu Chow Tze Chuen nu e o relație de tipul “Vânzare-Cumpărare”. Este cu adevărat o relație maestru – discipol (SiFu & ToDai). De aceea am putut păstra legătura cu Sifu Chow pentru aproape 40 de ani. Chiar dacă exista atât de mulți maeștri ce predau Kung Fu în Hong Kong, nu este ușor să găsești un bun maestru în termeni de integritate/onestitate și abilități în ale artelor marțiale. Mulțumită lui am rămas la alegerea inițială.
În al treilea rând, nu este ușor să practici și să devii maestru indiferent de stilul de Kung Fu. Din moment ce am ales Wing Chun am vrut să caut și să stăpânesc cele mai profunde esențe din Wing Chun și relația lui cu cultura tradițională chineză. Așa că, sunt dedicat pana la capăt stilului Wing Chun.

3. Prin ce se diferențiază Wing Chun de restul artelor marțiale chinezești, este ceva specific în Wing Chun care să nu se regăsească în celelalte arte marțiale chinezești?
DM: Artele marțiale sunt niște de sisteme de luptă care dezvoltă o bună coordonare a membrelor și a corpului în situații de atac și apărare. Astfel, indiferent de multitudinea de tehnici, concepte sau strategii de luptă… nu este o diferență mare față de alte arte marțiale chinezești. Deci, dacă mă întrebi care este diferența între Wing Chun și celelalte arte marțiale chinezești, mai degrabă aș spune pe ce se concentrează Wing Chun. Și anume:

 • Un puternic accent pe conceptul Liniei de Centru (Jee Ng Seen);
 • Folosirea triunghiului drept cadru pentru structura corpului;
 • O abordare ca stil intern, nefolosirea forței împotriva forței;
 • Luptă de la distanță mică;
 • Aplicarea conceptelor Yin și Yang în tehnică și structură.

4. Este Wing Chun un MMA al artelor marțiale chinezești?
DM: Nu, nu cred.

5. Este necesar ca un european, de exemplu, să învețe limba chineză pentru a înțelege mai bine artele marțiale chinezești, în special Wing Chun? Considerați că este un handicap pentru cei care nu cunosc limba chineză, dar vor să practice și să studieze Wing Chun sau alte arte marțiale chinezești?
DM: Din moment ce Wing Chun Kung Fu este un stil de arte marțiale chinezești, iar artele marțiale chinezești sunt purtătoare ale culturii tradiționale chinezești, acesta cuprinde mult din conceptele și filosofia chineză. Cunoașterea limbii chineze este, cu siguranță, un beneficiu pentru o mai bună înțelegere a stilului Wing Chun. Totuși, faptul că nu cunoști limba chineză nu reprezintă neapărat un „handicap”.

6. Considerați că este o diferență între sporturile de contact (sau sport, în general) și artele marțiale?
DM: Sporturile de contact (sau sportul în general) au anumite reguli, în timp ce artele marțiale nu au reguli în luptă. Aceasta este diferența majoră.

7. În ce fel credeți că a influențat maestrul Chow Tze Chuen viața dumneavoastră?
DM: Maestrul meu m-a influențat în special prin atitudinea lui față de viață care se traduce prin simplitate și modestie.

8. Sifu Chow Tze Chuen a făcut Wing Chun cu Marele Maestru Yip Man, care a fost, de asemenea, profesorul lui Bruce Lee. Prea puțini, în special cei care nu practică Wing Chun, știu că Bruce Lee a început studiul artelor marțiale cu Wing Chun. În același timp, prea puțini practicanți știu ceva despre Maestrul Chow Tse Chuen, că de exemplu a fost asistentul lui Yip Man în transmiterea stilului către noii veniți. Cumva, Chow Tse Chuen a fost coleg de generație cu Bruce Lee, nu? Știți dacă cei doi s-au întâlnit și s-au antrenat împreună?
DM: Din câte știu, Chow Tze Chuen s-a întâlnit cu Bruce Lee în timpul antrenamentelor, dar nu de foarte multe ori. Maestrul Chow a făcut Wing Chun în perioada 1957-1961 în Li Cheng Uk Estate, când nu l-a întâlnit pe Bruce Lee foarte des.

9. S-a întâmplat să fiți nevoit să folosiți Wing Chun în afara orelor de antrenament?
DM: Da, de câteva ori.

10. Din câte știu, ați scris o carte și ați dezvoltat un curriculum. Spuneți-mi câteva cuvinte despre.
DM: Da, am terminat o carte intitulată “Willow in the Wind – Wing Chun’s Soft Approach” cu mai bine de 10 ani în urmă. Este în curs de publicarei. În carte am vorbit despre Calea Spre Umăr. Conceptul Calea Spre Umăr este ideea de bază și cel mai important mecanism din sistemul Wing Chun pentru înlăturarea unei forțe mai mari. Această idee de bază îi arată practicantului de Wing Chun cum să conducă forța oponentului în gol utilizând Calea Spre Umăr. Acest principiu fundamental se referă la utilizarea structurii și a deplasărilor pentru a schimba direcția atacurilor, și a le duce departe de zonele vulnerabile ale corpului, de a le redirecționa rămânând într-o zonă relativ sigură cu ajutorul conceptului Calea Spre Umăr. Acest concept este introdus în forma Chum Kiu, în timpul pivotării din Ching Sun Ma în Pien Sun Ma.
În plus, este menționat în maxima Wing Chun “Ying Siu Bo Fa” (Structura Neutralizează, iar Deplasările Dizolvă). Asta ar veni “Ying Siu Bo Fa, Ying Fu Sung Yung”, adică Structura Neutralizează, Deplasările Dizolvă, iar efortul direcționat către oponent este mult mai mic. Această maximă ne arată importanța de a avea o bună Structură și un bun Joc de Picioare (Deplasări)
O bună Structură a Corpului înseamnă:

 1. Poziționarea Cotului Static
 2. Folosirea unduirii structurii corpului
 3. Distribuția greutății pe un singur picior
 4. Arcuirea taliei (Bazinul rotit)

O bună structură îi permite practicantului de Wing Chun să se comporte ca o salcie in felul următor:
Practicantul de Wing Chun rămâne în același loc în timp ce absoarbe puterea oponentului prin crearea unei căi pentru vectorul forței direct din punctul de primire către pământ, unde forța adversarului este neutralizată.
Controlul Liniei de Centru în timpul pivotării și devierii atacurilor oponentului cu ajutorul conceptului Calea spre Umăr, reprezentată printr-un triunghi echilateral bi-dimensional unde puternica forță a oponentului devine inofensivă.
Totuși, în timpul unei confruntări reale, se întâmplă uneori ca practicantul de Wing Chun sa fie nevoit să se deplaseze, cu atât mai mult dacă se confruntă cu un oponent rapid sau dacă asupra practicantului de Wing Chun este exercitată o putere mult mai mare decât structura statică a acestuia poate să absoarbă.
Aici intervin deplasările (jocul de picioare) din partea a doua a maximei “Ying Siu Bo Fa” .
Pe linia noastră de Wing Chun, rolul deplasărilor dă posibilitatea practicantului să-și ferească corpul complet din calea atacului sau să urmărească direcția forței oponentului.
Utilizarea deplasărilor determină practicantul de Wing Chun să se miște într-o poziție mult mai strategică din care să poată contraataca menținându-și greutatea 100% pe piciorul din spate, acestea realizându-se împreună cu alinierea cu Calea spre Umăr.
Folosirea deplasărilor (jocului de picioare) în Wing Chun are și alte scopuri. Introducerea lor extinde varietatea de mișcări disponibile practicantului de Wing Chun, nu doar neutralizează, ci și închide posibilitățile, vânează, se lipește și urmează mișcările oponentului în toate direcțiile. În același timp, oponentul își dă seama că toate mișcările lui sunt închise, restricționate sau duse în gol, fără să aibă posibilitatea de a-și folosi forța și de a-i răspunde practicantului de Wing Chun.
De asemenea, acum scriu o carte despre tehnicile de picioare din Wing Chun.

11. Un sfat pentru cei care tocmai încep să practice Wing Chun.
DM: Sfatul meu pentru începători este să aibă răbdare și dăruire. În plus, să înțeleagă importanța atributelor care trebuie dezvoltate prin antrenamentele de Wing Chun. De exemplu:

Aspecte practice:
Reflexele și Senzitivitatea
Relaxarea
Conceptele Chung Seen și Jee Ng Seen
Apărare și atac în același timp
Poziții și Deplasări (Joc de Picioare)

Aspecte filosofice:
O gândire pozitivă
Conceptele Yin și Yang
Doctrina Meridianelor
Gândire flexibilă

Mulțumesc pentru timpul acordat. Vă doresc succes în tot ceea ce faceți și sper să ne revedem curând.

Câteva dintre titlurile Maestrului Donald Mak:

 • Președinte al International Wing Chun Organization
 • Vicepreședinte al World Wing Chun Union
 • Instructor si Examinator recunoscut de catre Federatia Chineza de Wushu
 • 7th Duan în Federația Chineză de Wushu

mai multe informații despre Sifu Donald Mak, găsiți aici

Bogdan Pin, Cluj-Napoca, februarie 2015

Cartea Willow in the Wind: Wing Chun’s Soft Approach se poate achiziționa de aici